אימא במשרה מלאה: אלו זכויות יש לנשים מניקות בעבודה?

להיות אמא ובו זמנית אישה עובדת, מעולם לא הייתה משימה פשוטה, אך נראה שדווקא בעידן המתקדם של היום, המשימה קשה פי כמה, וכאן ניגש לעסוק באחת מנקודות השיא. מה אם כן עושה אישה שחזרה למקום העבודה לאחר חופשת לידה והיא עדיין מניקה? מה עושה אישה שמבקשת להמשיך להניק, אך בו זמנית נדרשת לעבוד כאחרון העובדים? בנקודה זו טוב לדעת שהמערכת אינה אטומה – ישנן הקלות. אם כן אלו הקלות קיימות עבור נשים מניקות ובאופן כללי עבור נשים לאחר חופשת לידה? מוזמנת להכיר את סך הזכויות הרלוונטיות.

חשוב לדעת

כל עוד מדובר באמא שמועסקת במסגרת משרה מלאה, ישנה הטבה שקרויה "שעת הורות", או לחלופין "שעת הנקה". מדוע חשוב לדעת זאת? כיוון שהמעסיק אינו מחיוב לעדכן, כך שאם מבקשים לנצל זאת, יש צורך לפנות עם בקשה נקודתית. כמו כן, אם מגלים על כך מאוחר מדי, לא ניתן לנצל זאת באופן רטרואקטיבי. אי לכך ממש כפי שכל אמא צריכה להכיר איזו משאבת חלב הכי נוח לה לתפעל, כך גם כל אמא צריכה להכיר את הזכויות שלה כאם עובדת לתינוק קטן. מה אם כן מגדיר החוק? זה עשוי להפתיע אתכן (לטובה).

שעת הנקה

שעת הנקה אינה אומרת שהשעה בהכרח מיועדת עבור הנקה, ואפילו לא עבור שאיבת חלב. לאחר שהחוק עבר תיקון בתחילת שנות ה-90, כל אישה הוכרזה כזכאית לשעה חופשית על חשבון המעסיק, וזאת כדי שתוכל לבלות עם התינוק, ללא קשר לוותק במקום העבודה. מה שכן חשוב זה שהעבודה תענה על ההגדרה "משרה מלאה". הטבה זו מיועדת לתקופה תחומה. מדובר ב-4 חודשים שסמוכים למועד שבו נגמרה חופשת הלידה. מה באשר לאישה שהאריכה את תקופת החופשה? היא עדיין תהיה זכאית לכך, אם כי ייתכן שלמשך תקופה יותר קצרה, תלוי במועד החזרה לעבודה. בכל אופן הזכות מגיעה לאימהות של תינוקות שטרם הגיעו לגיל 10 חודשים.

 

 

מקרים מיוחדים

כמו בכל חוק, גם פה יש מקרים יוצאים מהכלל. כאן נציין שאם מדובר באישה שילדה תאומים, או אם לאחר הלידה החופשה התארכה בשל אשפוז (או בשל סיבות נוספות שאינן נוגעות לרצונה של האם), הרי שעשויים להימצא כזכאים במשך כ-4 חודשים לשעת הנקה. הרעיון הוא להקל את הקליטה של האם במסגרת העבודה. עוד היבטים יוצאים מהכלל, נוגעים לעובדות מדינה ולמגוון מקומות עבודה נוספים (שווה לברר מה נהוג במקום העבודה שלכן). במקרים מעין אלו הזכות מתארכת עד שהתינוק בן שנה (לעומת 10 חודשים).

צבירת שעות

מה עוד ראוי לדעת? שכל אם יכולה לבחור מתי לנצל את השעה. זה יכול להיות באמצע היום, בבוקר לפני ההגעה ליום העבודה ואף בסוף היום, כך שנהוג להקדים את שעת היציאה הביתה, או לאחר את שעת ההגעה לעבודה. פה נחדד שלא ניתן להמיר שעת הנקה בתשלום, אך כן יש מקומות עבודה שמסכימים לצבור שעות. לצורך הדוגמה על חשבון השעות הצבורות ניתן להגיע רק לחצי יום עבודה, תלוי בשיתוף הפעולה של המעסיק. מה עוד ראוי לדעת? שבימי עבודה קצרים לא ניתן לנצל שעת הנקה, ושהורים מאמצים יכולים לבחור מי משניהם מנצל את השעה.

זכויות משלימות

מעבר לשעת הנקה, המערכת הממשלתית נדרשת להקצות לאימהות מניקות/שואבות חדר ייעודי שמכיל מקום ישיבה נוח, שקע ואף מקרר לאחסון חלב. כמו כן, אם מניקה שחשופה בעת העבודה לחומרים מסוכנים, מחויבת לידע את המעסיק, ולאחר התנהלות בירוקרטית קצרה נדרש למצוא עבורה אזור עבודה חלופי. אם לא נמצאה חלופה, יתאפשר לצאת לחל"ת עד שהתינוק יהיה בן חצי שנה.

נגישות
גלילה לראש העמוד