פשיטת רגל לאדם פרטי

לא מעט בעלי עסקים, חוששים רבות מהליך פשיטת רגל, זאת מן הסיבה הפשוטה שלא תמיד הם יכולים לדעת האם תהיה באפשרותם ההזדמנות להמשיך ולתפעל את העסק שלהם כחברה בע"מ, או שמא עליהם לפתוח תיק עוסק מורשה או פטור.

סגירת עסק בישראל היינו דבר שכיח ואנחנו רואים מידי שנה עשרות ומאות עסקים קטנים וגדולים שפושטים רגל מסיבה כזאת או אחרת.

אתם בתהליך שכזה? בואו לדעת איך אתם יכולים לעבור את התקופה הקשה יותר בקלות.

מהי פשיטת רגל?

הליך זה רלוונטי הן לאנשים פרטיים או עסקים אשר אינם יכולים להשיב את חובותיהם, הם נחשבים לחדלי פירעון. כל הפרוצדורה הזו רלוונטית לאנשים פרטיים, עוסקים פטורים ועוסקים מורשים, אך היא איננה תקפה לחברות בע"מ.

מהי המטרה?

גם החייב בכספים וגם הנושים יכולים לפתוח בהליך פשיטת רגל, כאשר במקרה זה מדובר באותם הנושים להם יש לשלם את הכספים. המטרה היא לאתר את כל הנכסים של החייב ולאחר מכן לממש אותם, כלומר למכור אותם.

מי יכול להגיש בקשה?

בקשה לפשיטת רגל יכול להגיש כל מי שמלאו לו 18, הוא חייב להיות תושב המדינה, ובעל יותר מנושה אחד. בכל מקרה בו אדם פרטי ירצה להכריז על עצמו כפושט רגל, סך החובות הכספיים המינימליים שלו לא יהיו מתחת לסכום של 15,000 ₪. בנוסף, על החייב להמציא מסמכים אמינים אודות הנכסים הקיימים ברשותו, סך כל ההוצאות וההכנסות, ומהו גובה החובות אותם הוא אמור לשלם לנושים. רצוי ביותר להצטייד בדו"ח מטעם משרד עורכי דין.

כיצד גורם פרטי מגיש בקשה לפשיטת רגל?

על פושט הרגל או אחד מהנושים שלו, להגיש בקשה לצו כינוס נכסים והכרזתו כפושט רגל. לאחר מכן, יתקיים דיון בבית המשפט, והיה וזה יאשר את צו כינוס הנכסים, הוא ימנה כונס רשמי אשר מתפקידו לאתר את כל נכסי החייב ובהמשך לממשם. כאשר בית המשפט מעניק צו כינוס נכסים, יופסקו לאלתר ההליכים המשפטיים כנגד החייבים.

על מנת להכריז על אדם כפושט רגל יש לשים יד על כל הנכסים השייכים לו, בנוסף, לחקור מהן יכולותיו הפיננסיות לשם החזרת חובותיו, ועל החייב להוכיח כי הוא פועל מתוך תום לב, תוך כדי שיתוף פעולה מלא עם חוקריו וחשיפת כל המידע הקיים בידיו.

ההכרזה

עם הכרזתו של בית המשפט על אדם פרטי כפושט רגל, הוא יתחייב להחזר תשלומים בהם גם יוכל לעמוד. פושטי רגל אינם יכולים לעשות שימוש בכרטיסי אשראי, (מצב זה יכול להיות שונה כאשר הנאמן מרשה זאת), וישנם לא מעט חייבים אשר חל עליהם איסור לעזוב את הארץ. על מנת לסיים את הפרוצדורה המשפטית, החייב צריך לנסות ולהגיע להסדר כספי כלשהו עם הנושים, אולם אם אין באפשרותו להחזיר את הכספים והוא מוכיח זאת, הוא יוכל לקבל הפטר מלא מהחובות.

האם ניתן לנהל עסק בזמן פשיטת רגל?

סביר להניח שמעטים הם האנשים הערים לעובדה כי אכן אפשר לנהל עסק כעוסק מורשה גם בעת הליכי פשיטת רגל. ישנם לא מעט בעלי עסקים שאינם יכולים או אינם מעוניינים לעבוד כשכירים, הם מודעים היטב לעובדה כי הם בעלי יכולות להפעיל עסק המניב רווחים נאים, ללא שום צבירת חובות לנושים.

כאשר אדם מכריז על עצמו כפושט רגל, אחת המטרות העיקריות של הגורמים המעורבים בעניין, היא לאפשר לו לפתוח דף חדש ולשקם את חייו. מטרה נוספת היא שהוא ימשיך לעבוד ולהרוויח. כאשר מדובר בעוסקים מורשים, אם בית המשפט ישוכנע על ידיהם ובאי כוחם, כי אכן הם יכולים לנהל עסק רווחי, התועלות תהיינה רבות, הן מצדם של נושי החייב והן מצדו.

נדרש אישור מבית המשפט

במקרים רבים בית המשפט יכול לאשר גם לפושטי רגל וחייבים להמשיך ולהפעיל את בית העסק שלהם, וזאת למרות החובות הרבים. אפילו במקרים בהם הוכח כי בעל העסק התנהל באופן כושל. אדם המכריז על עצמו כפושט רגל, איננו חייב לחזור ולעבוד כשכיר, יש באפשרותו להמשיך ולהפעיל את העסק כעוסק מורשה. חשוב מאוד במקרים הללו לפנות לגורם מקצועי, במקרה זה עורך דין, על מנת שזה יגיש לבית משפט בקשה לכך שהחייב יוכל להמשיך ולנהל את עסקו, גם בזמן הליך פשיטת רגל, כל זאת בכדי שיוכל להמשיך ולהתפרנס.

נגישות
גלילה לראש העמוד