יש לכם רעיון? אתם רוצים למשוך אחריכם אנשים? אחת הדרכים לייצר עשייה טובה ומבורכת, שבמרכזה עומדת אידיאולוגיה מסוימת היא באמצעות הקמת עמותה. כיצד מקימים עמותה בישראל? אספנו מידע חשוב.
מגוון רחב של עמותות
בישראל פועלות אלפי עמותות שונות (למעלה מארבעים אלף עמותות רשומות בפועל). בין אם מדובר בעמותות פוליטיות או א-פוליטיות, חברתיות, כלכליות, דתיות, עמותות שפועלות למען כלל הציבור או כאלה שפועלות למען מגזר או קהילה מסוימת, עמותות שפועלות עבור אנשים באופן ישיר או עבור בעלי חיים, אמצעים טכנולוגיים או מוצרים היסטוריים, וכן אנחנו יכולים למצוא עמותות שפועלות למען הנצחת העבר או למען קיום ההווה והעתיד.
מקרה בוחן – עמותת איילים
הפעם בחרנו לקחת מקרה בוחן הנוגע להקמת עמותה, ולו באמצעות דרכו של מתן דהן יו"ר עמותת איילים. על מנת שנוכל להציג בפניכם את הדרך, חשוב להבין מה זו עמותת איילים שבראשה עומד מתן דהן. מדובר בעמותה שהוקמה בתחילת שנות האלפיים, והיא שמה לעצמה למטרה ליישב את אזור הנגב, הגליל ולוד בעזרת הקמת כפרי סטודנטים ייחודים, אשר ישלבו במסגרת לימודיהם גם פעילויות חברתיות וקהילתיות שונות בסביבה. הרעיון היה שהסטודנטים יקבלו מקום מגורים נוח ובתמורה הם יהיו מחויבים לעזור לסביבה בדרכים שונות, במקומות אשר מתמודדים עם קשיים שונים, בין היתר קשיים שנובעים מכך שהציבור איננו נוהר להתגורר שם.
צריך להבין, הדרך שעשתה עמותת איילים היא די ייחודית במובן הזה, ולו בשל העובדה שהתהליך התחיל מחלום של מתן דהן ומהשקעה של כספי מענק השחרור שלו, מתוך כוונה להתחיל את הגשמת הרעיון. עם הזמן העמותה ביססה את עצמה, דרך עבודה עם גופים וארגונים שונים, כולל ארגונים ממשלתיים, מוסדיים וכן גופים שתורמים כספים למדינת ישראל ולעם היהודי בתחומים מגוונים.
כך למעשה העמותה מיצבה עצמה כגורם משמעותי ורציני, מה שמשך אליה עוד ארגונים שרצו לעבוד איתה וכמובן צעירים וצעירות שרצו להצטרף אל כפרי הסטודנטים שלה.
אז כיצד מקימים עמותה בישראל?
בשביל להקים עמותה, צריך רעיון וצריך אנשים מייסדים שלא רק יגבשו את הרעיון אלא גם יובילו אותו. אך כל זה רק על הנייר, שכן בשביל להפוך את העמותה לדבר אמיתי ולנסות לקדם את הרעיון כדי שיצא לפועל, הרי שיש צורך להפוך את העמותה לדבר קיים, חי ונושם.
ראשית, יש צורך לרשום אותה אצל רשם החברות, לשם כך נדרשים לפחות שני אנשים והם צריכים להיות מעל גיל 18. יש לספק את כל פרטי ההתקשרות, כולל כתובת, טלפון ושם, וכן יש לחבר תקנון לעמותה והוא צריך להיות חשוף לציבור. פה נעצור לציין שחשוב להכיר את החוק על בוריו, ולדעת מהם הסיכונים הכרוכים בהקמה ומה כרוך בפירוק העמותה.
שנית, יש לגייס כסף, תקציב לצורך הפעלת העמותה. מאחר והעמותה אמורה להתנהל ללא כוונת רווח הרי שיש מי שאמור להיות אחראי על התקציב ועל כל מה שנקרא "הוראות ניהול תקין" התהליך מתבצע דרך משרד החשב הכללי במשרד האוצר.
שלישית, אפשר תמיד לנסות לגייס כספים דרך פלטפורמות שונות, כולל תרומות כמובן, וכן יש לגייס אנשים לעמותה, על פי הצורך וכך אנחנו יכולים לבסס אותה ואת פעילותה בשטח.
לבסוף, חשוב לחשוף את העמותה לקהלים שונים ולשווק אותה על מנת להגיע לכמה שיותר חשיפה וכמה שיותר אנשים – כך ניתן יהיה להצליח בעשייה ולהפוך את העמותה לארגון פעיל במיוחד.