תנאי עבודה: על מה חשוב להקפיד

 

בימים טרופים בהם שוק העבודה מוצף, ותנאי ההעסקה (עבור כל משרה, כמעט) משולים ליכולות של גיבור על: רבים מחפשים מקום עבודה יציב ומסודר, אשר יעמוד בכל תנאי העבודה הדרושים. בכך, המאמץ של מי שנשכר לעבודה, ישתלם בעת קבלת תנאי טובים, או לפחות קבלת כל הזכויות המגיעות לעובדים על פי החוק.

כיום, לפני הכניסה לכל תפקיד, החל מנגרות או עבודה בפס ייצור, ניהול לוגיסטי או עבודה במשרד פרסום – מומלץ לבחון את תנאי ההעסקה, ולעגן את כל התנאים החשובים, בחוזה מסודר מול המעסיק. זאת משום שעל פי ניסיון של לא מעט שכירים בישראל, כבר ידוע שבמדינה שלנו החוקים לעיתים מכופפים על ידי מעסיקים. לכן יש תמיד להיות על הצד הבטוח ולבדוק שהכל ברור ומסודר.

על מה חשוב להקפיד בזמן חתימה על החוזה

כאשר אתם בוחנים את החוזה שניתן לכם ועליו תצטרכו לחתום, יש לבחון אותו באופן מקצועי ולוודא כי מעוגנות בו כל הזכויות שלכם. זאת החל מקבלת ימי חופשה, ותשלום  נסיעות, עד לקבלת ביטוח תאונות, כמו גם קבלת ימי מחלה עבור בדיקה של רופא תעסוקתי. בדיקה כזאת תהיה חשובה במקרים של תאונת עבודה או מחלת עבודה (מה שעלול לקרות בכל מרחב ניהול, ייצור או תעשייה).

נוסף לכך, יש לבחון כי בחוזה כתוב תאריך תחילת העבודה, תקופת העבודה, תיאור התפקיד, השכר החודשי שנקבע, זמן הודעה מראש אודות פיטורים או עזיבה, וההשפעות המשפטיות שישנן על הפרת החוזה מצידם של שני הצדדים.

רשימת תנאים שיש לעגן בחוזה עבודה

כעת נעבור לתנאים שעל פי החוק כל עובד זכאי לקבל:

שעות עבודה חוקיות

בחוזה עליו אתם חותמים, אמור להיות מצוין היקף המשרה או שעות העבודה שסוכמו. על פי החוק, אורך יום עבודה אינו יכול לעלות על 8 שעות בעבודה בהיקף של 6 ימים בשבוע. או במקרים של  9 שעות ביום, בעבודה של 5 ימים בשבוע.

שעות נוספות

כיום, כל עובד זכאי לתשלום שעות נוספות. בעוד שמי שיעבוד יותר מהשעות האמורות: יקבל מהמעסיק תוספת שך 125 % עבור השעתיים הראשונות. אם עברתם את השעתיים הראשונות, על המעסיק לשלם לכם 150 % נוספים, על כל שעת שכר, וכן הלאה. בכל מקרה, אין זה חוקי להעסיק עובד יותר מ12 שעות ביממה.

שעות עבודה ומנוחה

נושא ההפסקות הוא נושא כואב ושנוי במחלוקת, שכן אם בעבר הפסקות היו שמורות רק למנהלים בכירים, הרי שכיום – כל עובד זכאי לשעות הפסקה. עם זאת, החוק אינו קובע כי כל מעסיק עליו לאפשר את ההפסקות, בזמן שיש לשים לב כי 'חוק העובדה והמנוחה' קיים בחוזה שלכם. ישנם חוזים בהם יהיה מצוין כי ישנו, 'ויתור על חוק שעות עבודה והמנוחה' – מה שיצריך בחינה נוספת של תנאי ההעסקה.

תנאי עבודה - על מה חשוב להקפיד.

דמי מחלה

כעת יש לבחון את דמי המחלה שלכם, ואת הזכאות לימי מחלה על פי החוק. שימו לב כי החוזה שלכם מעניק את התנאים הראויים וכי אתם יכולים לצבור ימי מחלה בקלות. בכך, על משרה בהיקף מלא ניתן לצבור יום וחצי בחודש, ואפשר להגיע למקסימום צבירה של 90 ימי מחלה. לאחר שהימים לא נוצלו הם ימחקו. לכן במקרים של מחלה חשוב לנצל את היום ולנוח בהוראות הרופא.

ימי חופשה

כעת נעבור לימי החופשה. וודאו כי בחוזה כתוב כי מגיעים לכם 10 ימי חופשה בשנה וכי את ימי החופשה אפשר לצבור גם לשנה הבאה. אם לא השתמשתם בימים אלה, תוכלו לפדות אותם דרך זיכוי כספי .

שימו לב כי ישנו סעיף בחוזה אודות 'משכורת '13. משכורת זאת מוענקת לעובד לאחר שנה והיא עומדת על סכום של יום עבודה אחד כפול 12 חודשים. משכורת 13 נועדה לאפשר לעובד כסף עבור חופשה שנתית. עם זאת, אפשר לנצל את הכסף לכל מטרה אחרת ואין עליו הגבלה.

דמי נסיעות

עלות הדלק בימינו לא מועטה בעוד שגם עלות הנסיעות, נחשבת מבין היקרות בעולם! לכן כדאי לבחון את חוזה ההעסקה, ולראות כי מצוין בו התשלום שתקבלו עבור נסיעות. תעריף נסיעות בשנת 2019 עומד על 25.20 שקלים עבור יום עבודה. ובכל זאת, יש לבדוק את הנושא בהתאם לשנה בה התחלתם לעבוד. אם יש לכם רכב – מומלץ לנסות להתמקח על תוספות של אחזקת רכב או תשלום הוצאות דלק, כדי שיהיה לכם משתלם יותר להגיע עם הרכב אל מקום העבודה.

פיצויי פיטורים

אף אחד מאיתנו לא רוצה לחשוב על היום בו יפטרו אותו. אך עדיין יש להתעכב על תשלום פיצויים. כיום, נהוג במשרות הנהלה או הייטק: להעניק את הפיצוי גם אם העובד בחר לעזוב את מקום העבודה.

בכל מקרה, בין אם מדובר בפיטורין או עזיבה יזומה של העובד, את הפיצוי מחשבים על פי גובה המשכורת האחרונה כפול שנות העבודה אצל המעסיק. פיצוי זה יקנה לכם את האופציה לנוח, להתאושש, ולכלכל בצורה טובה את חייכם, גם לאחר העזיבה. בכך תוכלו לעמוד על הרגליים ולמצוא בקלות משרה חדשה!

לסיכום, גם אם הצלחתם להשיג את משרת החלומות! חשוב לעצור לרגע, לקחת יום או שניים לבחינת החוזה ומתוך כך, להבין האם אתם מקבלים את כל מה שמגיע לכם, והאם התנאים מצוינים באופן ברור בחוזה העבודה.

 

 

 

נגישות
גלילה לראש העמוד