פתיחת עוסק פטור

כאשר אנו שומעים על המושג "עוסק פטור" נדמה לנו כי מדובר על מי שפטור מכל מחויבות. אולם הדברים בהחלט שונים. גם על עוסקים פטורים חלות אי אילו מחויבויות, עליהם להגיש עם תום שנת המס את כל המסמכים והדוחות הנדרשים, ולעיתים מוטל עליהם תשלום.

פתיחת עסק בכלל ופתיחת עוסק פטור בפרט אינו תהליך קצר ומצריך מאיתנו השקעה רבה במיוחד אחרי פתיחת עסק.

קיבלתם החלטה לפתוח עוסק פטור? מזל טוב אתם בדרך להיות הבוס על עצמכם. ריכזנו עבורם את כל המידע שאתם צריכים לדעת על פתיחת עוסק פטור.

מהו עוסק פטור?

מי שמוגדר כעוסק פטור, הוא אדם שאיננו חייב בתשלומי מע"מ, ואילו מן הצד השני, הוא גם לא יהיה זכאי להחזרים של גוף זה. על פי הנתונים של שנת 2017, עוסק פטור יכול להשתכר בשנה עד 98,707 ש"ח, והיה ועבר את הסכום הנ"ל, הוא כבר לא ייחשב לעוסק פטור ויהיה עליו לשלם מע"מ.

מהן הפרוצדורות?

אם החלטתם להיות עוסק פטור, יהיה עליכם לעשות כמה דברים: יש לפתוח תיק במס ערך מוסף, לפתוח תיק במס הכנסה ותיק במוסד לביטוח לאומי. מומלץ את כל התיקים הללו לפתוח כמה שיותר סמוך אחד לשני, אפילו באותו היום, שכן מדובר בהליך האורך זמן.

פתיחת תיק, כיצד עושים זאת?

פתיחת תיק במע"מ

מי שרוצה להיות עוסק פטור, עליו לפתוח תיק במע"מ ולהביא עמו את תעודת הזהות, למלא טופס הנקרא טופס 821, שזהו למעשה טופס פתיחת עוסק פטור, וכמו כן, כתובת המגורים בתעודת הזהות חייבת להיות זהה לכתובת מקום העבודה, אלא אם כן מדובר במשרד שכור או כל מבנה אחר שאיננו בית מגוריו של העוסק הפטור. בנוסף, רצוי להביא המחאה מבוטלת של בעלי העסק. כל ההליך הנ"ל איננו ארוך במיוחד, תוך כמה דקות הפקידה המועסקת במקום, תעניק לכם אישור עוסק פטור. סיימתם עם המסמכים המיועדים למע"מ? הגיע הזמן לפנות אל מס הכנסה.

פתיחת תיק במס הכנסה

לאחר שפותחים תיק במע"מ יש לפתוח גם תיק במס הכנסה. בכדי לעשות זאת יש למלא טופס 8329, להביא את תעודת הזהות או צילום שלה, והיה והעוסק הפטור עובד מביתו, על כתובת המגורים להתאים לזו המצוינת בתעודת הזהות.

פותחים תיק בביטוח לאומי

לאחר הביקור במע"מ ומס הכנסה, יש לפנות למוסד לביטוח לאומי. למוסד זה קריטריונים משלו להגדרת עוסק פטור, ולכן הפנייה אליו כה חשובה. על כל פנים, עוסק פטור אשר הכנסתו היא כרבע מהשכר הממוצע במשק, לא יצטרך לשלם בעבור הכנסות נוספות. כאשר מגיעים למוסד לביטוח לאומי, יש למלא טופס 6101, שזהו טופס הפתיחה, ועם קבלת כל המסמכים הנדרשים, תוך זמן קצר יינתן מעמד של עוסק פטור, והוא יהיה פטור מתשלומים לביטוח הלאומי.

האם עוסק פטור עושה שימוש בחשבוניות או קבלות?

עוסקים פטורים אינם עובדים עם חשבוניות אלא עם קבלות. עם תום השנה, על העוסק הפטור יהיה לדווח, בין אם בעצמו או בין אם באמצעות רואה חשבון, בכל הנוגע להיקף המחזור הכספי לאותה שנת המס, הן למס הכנסה והן למע"מ.

הצהרת הון

עוסק פטור איננו פטור מדיווחים למוסדות הרלוונטיים כמו ביטוח לאומי, מע"מ, ועליו למסור דוח מידי שנה למס הכנסה. כמובן כל הניהול חייב להיות מדויק ונאמן לאמת, ועם תום כל שנה יש גם להגיש הצהרת הון. באמצעות הצהרת הון העוסק הפטור מספק את מלוא המידע אודות הנכסים הקיימים ברשותו. בסופו של דבר המטרה היא להשוות בין מה שמדווח מידי שנה בכל הקשור להכנסות לבין הנכסים הנמצאים בידיו של העוסק הפטור. את הצהרת ההון לא פשוט למלא באופן עצמאי, לכן חשוב ביותר להפקיד את המלאכה בידיו של איש מקצוע, כמו רואה חשבון.

לסיכום

מסתבר שלא מעט אנשים אינם ששים לפתוח עסק משל עצמם, בין אם מדובר בעוסק פטור או מורשה. זה לא שהם חוששים לאבד את כספם או לעבור מסטטוס של שכיר לעצמאי, החששות נובעים בעיקר מההליכים הבירוקרטיים הכרוכים בדבר. אולם יש לזכור, פתיחת תיק עוסק פטור איננה כה מורכבת, בסופו של דבר התהליך איננו אורך יותר מידיי זמן, אולי הוא כרוך בכאבי ראש, אולם זוהי הדרך היחידה להשיג את המטרה.

 

נגישות
גלילה לראש העמוד