החזון של מתן דהן – העמותה ששינתה את כללי המשחק

 

זו הייתה שנת 2002, כשמתן דהן ודני גליקסברג החליטו לרכוש קרוואנים באמצעות מענק השחרור שקיבלו עם שחרורם מצה"ל. את הקרוואנים הללו הם מיקמו באשלים, והחליטו לגור שם. מה שהם לא ידעו זה ששנה לאחר מכן, אותו יישוב יהפוך להיות כפר הסטודנטים הראשון שלהם, מה שלימים יהפוך להיות

 

הקמת עמותת איילים

ההשראה להקמת העמותה כנראה מגיעה מתקופת כהונתו של ראש הממשלה לשעבר דוד בן גוריון, כשבתקופה זו הוא קרא לצעירים להתיישב בנגב. החזון של מתן דהן, שהפך לימים למטרה העילית של העמותה, הוא ליישב את אזור הנגב, הגליל ולוד ולעודד פעילויות חברתיות וקהילתיות באזורים הללו, מה שמתקיים באמצעות הקמת כפרי סטודנטים ייחודיים, בהם מתגוררים מעל 1,000 סטודנטים וסטודנטיות. כמו כן, בין מטרותיה של העמותה היא לקרב את הצעירים לערכי היהדות והציונות, להקנות להם את הרצון לחלוציות ומעורבות בקהילה. פה נעצור לציין שהעמותה יצרה מגוון רחב של שיתופי פעולה עם ארגונים כמו קרן היסוד, קרן מיראז', החטיבה להתיישבות, מפעל הפיס, הסוכנות היהודית וארגונים נוספים.

אט אט החזון החל להתגשם, בעוד שקמו כפרי סטודנטים ייחודיים (22 ליתר דיוק), והעניקו לצעירים רבים פתרונות דיור במהלך הלימודים הגבוהים, ובתמורה לכך (ולמלגת לימודים), הם התנדבו בפעילויות של העמותה, החל משיפוץ מבנים של ניצולי שואה ועד לבניית הכפרים עצמם, כשכל מתנדב מקדיש 300 שעות שנתיות בלבד. פעילות העמותה וחזונו של מתן דהן בהחלט מביאים לשינוי משמעותי באזורים פריפריאליים. אם לא די בכך, כמעט חצי מהסטודנטים שמתגוררים בכפרי הסטודנטים השונים, בוחרים להתחיל את חייהם באזורים הללו (נגב, גליל ולוד) ובכך תורמים להתיישבות בפריפריה גם לאחר קבלת התואר הראשון.

 

 

תרומתה של העמותה

העמותה פועלת בכמה רבדים, והיא תורמת לקהילה באופן ניכר. תחילה נציין את תרומתה לסטודנטים. ובכן, ידוע שלא קל לממן את עלויות המחיה במהלך הלימודים הגבוהים, כך שלא מעט סטודנטים נשענים על הוריהם על מנת שיסייעו להם ברמה הכלכלית. למעשה, בתמורה ל 300 שעות שנתיות, הסטודנטים של עמותת איילים מקבלים דיור מוזל ומלגת לימודים ובכך הם יכולים ללמוד במכללות ואוניברסיטאות שונות מבלי להסתמך על הוריהם. כמו כן, העמותה תורמת לקהילה באופן משמעותי, כשבין הפרויקטים המובילים יש לציין את פרויקט שיקום שכונות שהתקיים בכמה מוקדים בארץ כמו שדרות, אופקים, אשקלון והגליל. נוסף לכך נציין את הקמת התיאטרון בלוד, שיקום יער בארי, הקמת גינות קהילתיות ועוד. אין ספק שהפרויקטים הללו חיוניים במיוחד והעמותה שינתה את כללי המשחק בכל הנוגע לתרומה לקהילה ולסיוע לסטודנטים.

נוסף לכל מה שצוין מעלה, אי אפשר שלא לציין לטובה את כל כפרי הסטודנטים וגרעיני ההתיישבות שגורמים לצעירים רבים לבחור באזורים הפריפריאליים כמקום המגורים הקבוע שלהם.

 

החזון של עמותת איילים מהווה פריצת דרך בעבור רבים, כשהעמותה תורמת להתיישבות בנגב, בגליל ובלוד, ורוקמת פרויקטים ייחודיים למען הקהילה.

 

נגישות
גלילה לראש העמוד