תאונות עבודה: כל מה שצריך לדעת

אין ספק כי תאונת עבודה עשויה להיות אירוע לא סימפטי, מבחינות רבות. אם מדובר בתאונה חמורה, היא עלולה להתבטא בנזק ניכר ואף נכות, פגיעה זמנית בפרנסה, פגיעה מתמשכת בכך ואף מצב של אובדן מלא של היכולת להתפרנס באופן מסוים. מה חשוב לדעת בנושא זה?

תאונות עבודה

הגשת תביעה

נציין כי תביעה על תאונת עבודה יכולה להיות מוגשת כנגד המוסד לביטוח לאומי או כנגד חברות ביטוח רלבנטיות (של המעסיק או של העובד שנפגע). היא יכולה להיות גם תביעה מול גורם אחר, במידה והוא לכאורה אשם בהתרחשות התאונה ואז יהיה כמובן צורך, להוכיח אשמה זו. חשוב לדעת, שבהקשר תאונות עבודה לא מתאפשר "כפל ביטוחים". משמע – לא ניתן לקבל פיצוי כספי משני גורמים במקביל. כמובן, תביעה רצוי להגיש בהקדם ובסיוע עורך דין שמתמחה בנושא תאונות עבודה. כדאי לקחת בחשבון, שבשונה מהכספים מביטוח לאומי שיתקבלו מהר יחסית, הליכי התביעה והפיצוי מגורמים אחרים, עשויים לקחת זמן רב. לעתים, עובד מרגיש שלא בנוח לתבוע מקום עבודה, אבל בהתעמקות בדברים, ייתכן שיסתבר שהגורם שיש לתבוע בפועל איננו המעסיק. כך או כך, מומלץ להתייעץ עם עורך דין.

זכויות

הזכויות המגיעות לנפגע תלויות בפרטי הביטוח, כאשר לרוב מדובר לכל הפחות בביטוח במסגרת ביטוח לאומי. ביטוח לאומי מספק ביטוח תאונות עבודה, לכל עובד. במסגרת תקופה של עד 90 יום לאחר הפגיעה, ביטוח לאומי מסייע כספית באמצעות תשלום "דמי פגיעה". במקביל, קופת החולים אמורה לספק טיפול רפואי בחינם. היקף הסיוע הכספי, תלוי בגובה השכר לפני התאונה ובמידת הפגיעה ביכולת העבודה שנגרמה בעקבותיה. לגבי תאונות של עובדי כוחות הביטחון, כולל צבא ומשטרה, ישנם כללים מיוחדים משלהם. עם זאת, במידה והתאונה לא התרחשה במסגרת פעילות מבצעית, יטפל בכך המוסד לביטוח לאומי ולא משרד הביטחון.

נכות

במקרים קיצוניים של תאונות עבודה, נגרמת נכות כתוצאה מהתאונה. אם מצב זה של הנפגע זכה להכרה על ידי ביטוח לאומי, באמצעות ועדה רפואית לנושא זה, הוא יזכה בהטבות נוספות.

עוד חשוב לדעת

אלה עוד כמה נקודות משמעותיות בהקשר זה: תאונת עבודה היא לא רק כזו שנגרמה תוך כדי העבודה עצמה, אלא גם תאונה שנגרמה "עקב העבודה" – למשל בדרך לעבודה או חזרה ממנה. במקרה פטירה עקב תאונת עבודה, בני המשפחה עשויים להיות זכאים לסיוע כספי. ישנן "מחלות מקצוע" שאופייניות למקצועות שונים, דוגמת מחלות שנגרמות עקב קרינה מסוג כלשהו במקום העבודה. למרות שמבחינת הגדרתן המדויקת הן לא תאונות עבודה, גם הן כלולות במה שביטוח לאומי מגדיר כ"פגיעה בעבודה". כמו כן, חשוב לציין שגם עובד עצמאי זכאי ל"דמי פגיעה".

לסיכום

במצב קריטי כמו תאונת עבודה חמורה, חשוב מאוד להיות מודעים לזכויותיכם ולאפשרויות השונות, שיסייעו לכם  להתמודד עם המצב החדש ולהתאושש.

נגישות
גלילה לראש העמוד