פותחים עסק חדש: כל מה שצריך לדעת על ניסוח תקנון חברה

פתיחה של חברה חדשה ועסק מסחרי מכל סוג שהוא זה תהליך מרגש בלי שום ספק. כמובן שזה אומר שעומדות בפנינו לא מעט משימות ושכנראה ייקח קצת זמן עד שהעסקה ירוץ באופן עצמאי, אך עוד לפני שנוכל להתפנות אל כל המשימות החשובות הללו, חייבים לעשות את הצעדים הבסיסיים ביותר שיאפשרו לנו לקבל תשלום ולהוציא קבלות במדינת ישראל. בראש ובראשונה יש לפתוח עוסק במס הכנסה, מע״מ וביטוח לאומי. בחלק מן המקרים מתחילים עם עוסק פטור לצפי הכנסות נמוך יותר בהתחלה. רבים הולכים על עוסק מורשה ולעיתים מחליטים גם לפתוח חברה. אחד מהשלבים של פתיחת חברה הוא ניסוח תקנון, ואם גם אתם מתכננים מהלך כזה בקרוב, אנו רוצים להסביר כל מה שחשוב לדעת בנושא.

על רגל אחת – מהו תקנון חברה?

מדובר למעשה על מסמך חוזי בין החברה לבין בעליה ובינם לבין עצמם. המטרה העיקרית של התקנון היא להסדיר את אופן התנהלותם של גורמים שונים בחברה על מנת להבטיח את פעילותה השוטפת. תקנון חברה הוא חלק מהחוק המחייב את המייסדים וזהו צעד הכרחי בהקמת חברה תמיד.

ישנם מספר סעיפים בסיסיים שחייבים להיכלל בכל תקנון, אך לרוב נהוג להוסיף סעיפים נוספים הקשורים לפעולת הדירקטוריון, אופן ההצבעה באספות, חלקות דיווידנדים ועוד. שימו לב כי תקנון חברה זה משהו שניתן להתעדכן תוך כדי תנועה במהלך פעילותה השוטפת של החברה.

 

הסעיפים העיקריים בתקנון חברה

כאמור, תקנון חברה בסיסי כולל ארבעה סעיפים עיקריים קבועים תמיד:

  • שם החברה בעברית: במידה ומוסיפים את השם באנגלית עליו להיות פונטי לשם בעברית או תרגום מילולי לשמה העברי של החברה.
  • מטרות החברה: לרוב מספיק ללכת על ניסוח כמו ״לעסוק בכל עיסוק חוקי״ על מנת שלא להגביל את אפשרויות הפעילות של החברה. עם זאת ישנם תחומי עיסוק ספציפיים אותם נידרש לפרט על פי חוק. במידה וצוינו מטרות ספציפיות, כל חריגה מכך תיחשב אסורה בגדר עבירה על החוק בישראל.
  • אחריות בעלי המניות: כלומר האם מדובר על חברה בע״מ או לא.
  • הון המניות: סעיף המסדיר את כל נושא חלוקת המניות בחברה וסוגי המניות.

שימו לב – לבסוף יש לצרף את חתימת בעלי המניות ופרטיהם – שמות מספרי תעודת זהות, כתובת ומספר המניות שהוקצו לכל אחד.

תקנון חברה עורכים עם ייעוץ מקצועי

אם כך, זהו על קצה המזלג הדבר הזה שנקרא תקנון חברה. אם אתם לקראת תהליך של פתיחת עסק ואין לכם ניסיון בעריכת מסמכים כאלו, אנו ממליצים בחום לפנות אל אנשי מקצוע שיעזרו בניסוח תקנון. בראש ובראשונה זה עשוי לזרז את התהליך בהחלט ולמנוע עיכובים מיותרים בדרך להקמת החברה. מעבר לכך זה בהחלט יעזור בעתיד כתשתית ובסיס טוב לתקנון חברה שניתן יהיה לעדכן בהתאם לשינויים המתרחשים בה.

למה עוד שווה להתייחס?

כאמור, אלו היו סעיפי החובה שאין להשמיט, אך לרוב נהוג להוסיף לכל תקנון חברה סעיפים נוספים בהתאם לכל מקרה. בין היתר נהוג להגדיר את אופן ההצבעה באסיפה הכללית והגדרת הרוב, לרדת לפרטים של מאפייני הדירקטוריון כמו כמות הדירקטורים ותפקידם, לפרט לגבי סוגי המניות והזכויות הצמודות לכל אחד, להגדיר את חלוקת הדיווידנדים, לגעת באופן העברת הנכסים במקרה של פירוק ועוד.

בהמשך הדרך ניתן בהחלט לשנות את התקנון כאמור על פי החלטה של אסיפת דירקטוריון כללית ויש להודיע על כל שינוי כזה באופן מידי לרשם החברות.

נגישות
גלילה לראש העמוד