איך להעביר הרצאה מקצועית?

העברת הרצאה באופן מקצועי, איננה דבר פשוט. יש בנושא זה לא מעט מה ללמוד, לצבור ניסיון בשטח ולהשתפר. ריכזנו בעבורכם כמה טיפים חשובים לצד מידע חיוני – לגזור ולשמור.

ציוד איכותי

ציוד איכותי, הוא האלף בית של העברת הרצאה. זאת, לא רק מאחר שהוא יכול להעשיר אותה בדרכים שונות, אלא קודם כל כי הוא עלול לשבש אותה. לדוגמא – מצב שבו תקלה טכנית מונעת ממצגת לעבוד כמו שצריך. לכן, השכרת מקרן ומסך מקצועיים הם צעדים ראשוניים חיוניים.

הכנת החומר

בכל הרצאה, יש להעביר חומר מוגדר. לכל הפחות, החומר שמתכננים להעביר ישמש כמסגרת, שסביבה ניתן קצת להוסיף, לצמצם או לאלתר. אך הבסיס, הוא תכנית הרצאה או חומר להעברה, שהם איכותיים ומחושבים. החומר צריך להיות מותאם למשך ההרצאה המתוכנן ולהותיר די זמן להיערכות טכנית בהתחלה ולשאלות (לרוב בסוף). עליו להיות מאורגן בצורה שתהיה מעניינת מספיק אך גם לא לדחוס יותר מדי מידע, בכל פרק זמן נתון.

אינטראקציה עם הקהל

האינטראקציה של מרצה עם הקהל, היא נושא רחב בפני עצמו. ראשית, חיוני שתהיה אינטראקציה כזו, בכדי "להעיר" את הקהל (כולל אלה שראשם בתוך הסמארטפון), לעודד קבלת פידבק ממנו ולשבור את השגרה המונוטונית של ההרצאה. אינטראקציה כזו, משנה את אופי ההרצאה, מתקשורת חד כיוונית (מהמרצה לקהל) ל"שיחה" דו כיוונית, לפחות בחלק מהזמן. "שפת גוף" היא בין נושאי המשנה של האינטראקציה עם הקהל ויש שמתעמקים בכך במיוחד. לכל הפחות, רצוי לעמוד קרוב לקהל ומולו, עם גוף יחסית "פתוח" (בשונה מזרועות שמשולבות על החזה). מומלץ להסתכל על אנשים ולדבר אליהם – גם בשפת הגוף וגם בכך שמתנסחים באופן שככל הניתן מתייחס למשמעות ההרצאה עבורם אישית. עוד חשוב, לנוע וגם לא להסתכל על השקופיות יותר מדי (משמע – כמה שפחות להיות עם הגב לקהל).

ציוד איכותי להרצאה

פתיחה

תשומת לב מיוחדת ניתנת פעמים רבות לחלקים מסוימים בהרצאה, בעיקר להתחלתה, אשר אמורה "לתפוס את הקהל". בהתחלה, אפשר לצמצם במידע שכבר יש לקהל (למשל – מידע רקע עליך, שיש להם מודפס וגם רואים בשקופית הראשונה שכבר מוקרנת מאחוריך, בזמן שאתה מתארגן). במקום זה, אפשר להגיע במהירות לאינטראקציה ראשונית עם הקהל, דוגמת שאלה ("כמה מכם שמעו על.. ? תרימו ידיים בבקשה").

לקיחת סיכונים

מרצים משתמשים לפעמים בגימיקים שונים, גם בכדי להמחיש נקודות בהרצאה עצמה וגם בכדי לספק אתנחתא מנטלית למאזינים. הומור הוא בין הכלים הפופולאריים לכך. עם זאת, מדובר לעתים בלקיחת סיכונים וחשוב לקחת זאת בחשבון. הומור עצמי, הוא בין הגישות שמאפשרות לצמצם למינימום את הסיכון המובנה שיש בהומור.

לסייע להם לזכור

מה ייזכרו מההרצאה? מה חשוב יותר ומה פחות? מרצים טובים, יודעים למקד את הקהל בעיקר ולסייע להם לזכור אותו. עוד בתחילת ההרצאה, רצוי לעדכן את הקהל בהיבטים שרלבנטיים לכך, דוגמת חומרים כתובים שהם יקבלו או סרטון של ההרצאה. כך, יהיה להם קל יותר להחליט, האם ומה הם צריכים לרשום?

לסיכום

אלה היו כמה טיפים שימושיים, שיסייעו לשפר את איכות ההרצאות.

נגישות
גלילה לראש העמוד